Skip to main content
0
Акваристика

Рибки Бета

By 24.04.2020август 15th, 2020No Comments

Несъмнено Бетите са едни от най-красивите декоративни рибки. Селекционерите постоянно работят по създаването на нови хибриди. Едни от най-популярните са Betta ‘Half Moon’, Betta ‘Dumbo’, Betta ‘KOI’, Betta ‘Crowntail’, както и много други. За да са освен красиви, а и здрави и да ни радват дълго време е необходимо да създадем на Бетите необходимите им условия на живот. Бетата произхожда от Тайланд и Индонезия, а в естествената й среда водата е леко кисела до неутрална с pH 6.4-7.4 и твърдост 4-20dH. Мъжките са с размер до 8см, а женските рядко надхвърлят 6см. Продължителността им на живот е около 3-4 години. Бетата е предпочитана декоративна рибка, защото е лабиринтова риба и може да диша атмосферен въздух.

Това премахва необходимостта от филтър или аерираща помпа. Тя може да се отглежда в малки съдове с обем над 1 литър, като колби, чаши, вази и други. Въпреки това за Бетите ще е по-добре да се отглеждат в аквариум с поне 15 литра обем. Важно е да отбележим, че в един аквариум можем да отглеждаме само една мъжка бета, заради силната им агресия една към друга. Мъжките могат да се  отглеждат с няколко женски, а дори и с други декоративни рибки като неон, данио и много други. В този случай обаче аквариумът трябва да е с обем поне 50 литра. В противен случай може да прояви агресия към по-малките и миролюбиви рибки.

Макар и да няма нужда от филтър, задължително трябва да осигурим на Бетата нагревател. Оптимална температура е около 24-26, а температури под 22 могат да причинят летаргия, спад в имунитета и да предразположат рибата към различни болести.    Доброто осветление за аквариум с бета е задължително. Как иначе ще се любувате на прелестните им цветове? То трябва да бъде подходящо и за естествени растения, които ще придадат по-добър естетически вид на аквариума и ще създадат по-добри условия за живот на всички риби в аквариума.

Храната за бетата е от голямо значение. Богатата на протеини и естествени пигменти храна ще допринесе за здравето и красотата на вашата рибка. Висококачествена храна е AHM Betta. За разнообразие е желателно да давате и замразена храна като Хирономус и Артемия. Витамините и минералите са също от съществено значение за здравето на Бетата. eSHa Optima и eSHa Minerol са особено подходящи, като хранителна добавка.

Почиствайте аквариума на вашата Бета всяка седмица, като по възможност сифонирате дъното и сменяте 30% от водата. Чешмяната вода може да е много опасна за декоративните рибки, за това използвате Easy Life Aquamaker. Той ще премахне хлора от водата, а Easy Life EasyStart ще поддържа полезните бактерии в норма.

Close Menu